Δημοπρασίες ΟΔΔΥ. Ευκαιρία ή άνθρακες ο θησαυρός;
Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2024 από Autoduder
Πώς θα σου φαινόταν αν κάποιος σου έδινε την ευκαιρία να αποκτήσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, σε κόστος πολύ μικρότερο της πραγματικής του αξίας; Ακούγεται σίγουρα δελεαστικό. Στην αρχή θα ενθουσιαζόσουν, αλλά πιθανόν να ήσουν και λίγο καχύποπτος αναζητώντας τον ‘’λάκκο’’ μέσα στη ‘’φάβα’’ της προσφοράς. Αυτή ακριβώς την ευκαιρία σου δίνουν θεωρητικά οι δημοπρασίες του ΟΔΔΥ.
Σήμερα, ο autoduder αναλύει αν η θεωρία γίνεται πράξη, και αν οι δημοπρασίες ΟΔΔΥ είναι τόσο μεγάλη ευκαιρία όσο παρουσιάζονται.
Τι είναι οι δημοπρασίες του ΟΔΔΥ.
Ο πρώην ΟΔΔΥ (Οργανισμός διαχείρισης δημόσιου υλικού) και νυν ΔΔΔΥ (Διεύθυνση διαχείρισης δημόσιου υλικού) διαχειρίζεται τα οχήματα τα οποία θέλει να ”ξεφορτωθεί’’ το δημόσιο. Αυτά τα οχήματα είναι συνήθως αυτοκίνητα που αποσύρονται από κάποια υπηρεσία, κατασχεμένα λόγω χρεών των ιδιοκτητών τους, ή ακόμα και αμάξια που έλαβαν μέρος σε εγκλήματα. Πλέον έχουν περάσει στην κατοχή του δημοσίου και κατά καιρούς βγαίνουν σε δημοπρασία.
Ο ΟΔΔΥ αναρτά στη σελίδα του Υπουργείου Οικονομικών την ημερομηνία της επόμενης δημοπρασίας, το μέρος, καθώς και πίνακα με τα οχήματα που θα δημοπρατηθούν. Τα οχήματα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Προς κυκλοφορία, για απόσυρση και για ανταλλακτικά. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα αυτοκίνητα που μπορούν να κινηθούν, οπότε σε αυτήν επικεντρωνόμαστε. Δίπλα σε κάθε όχημα αναγράφεται η τιμή εκκίνησης που έχει ορίσει ο υπεύθυνος της δημοπρασίας. Παράλληλα ορίζει και τις ημέρες και ώρες κατά τις οποίες μπορεί να κάποιος να πάει στις εγκαταστάσεις να ελέγξει τα οχήματα. Μπορείς λοιπόν να πάρεις το μηχανικό σου, να πάτε να δείτε το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει, και να επιστρέψεις την ημέρα της δημοπρασίας για να το ‘’χτυπήσεις’’.
Η διαδικασία.
Για να μπεις στο χώρο και να συμμετάσχεις στη δημοπρασία, θα χρειαστείς ένα δημόσιο έγγραφο (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο) καθώς και 300 ευρώ ως εγγύηση συμμετοχής. Αν δεν αποκτήσεις κάποιο όχημα στη διαδικασία, το ποσό αυτό σου επιστρέφεται ακέραιο στο τέλος. Στη συνέχεια ο υπεύθυνος της διαδικασίας ανακοινώνει το επόμενο αμάξι που θα δημοπρατηθεί. Οι ενδιαφερόμενοι ξεκινούν χτυπώντας από την τιμή εκκίνησης και πάνω. Όπως θα έχεις δει και σε κάποια ταινία, ο υπεύθυνος μετρά μέχρι το 3, χτυπά το σφυρί και το όχημα περνάει στην κατοχή του πλειοδότη. Εκείνος πληρώνει το 20% επιτόπου ως προκαταβολή και το υπόλοιπο είτε εφάπαξ λαμβάνοντας 30% έκπτωση, είτε σε δόσεις.
Απλό και κατανοητό. Πολύ λογικό να θεωρείται ευκαιρία καθώς στα χαρτιά τουλάχιστον ενθουσιάζει η απλότητα της διαδικασίας και η παρουσία οχημάτων για όλα τα πορτοφόλια. Επειδή όμως στην Ελλάδα είμαστε, δεν θα μπορούσαν να λείπουν κάποια μειονεκτήματα που ίσως σε κάνουν να το ξανασκεφτείς.
Οι “παγίδες’’.
Δεν μπορείς να κάνεις πραγματικό έλεγχο του αυτοκινήτου. Επιτρέπεται να πας με το μηχανικό σου να το δεις, αλλά είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ. Δεν επιτρέπεται να το ελέγξεις με ειδικά εργαλεία ή διαγνωστικό, ή ακόμα και να το βάλεις μπρος για να το ακούσεις. Πρακτικά μπορείς να ελέγξεις μόνο το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Για το μηχανολογικό μέρος πας λίγο ‘’ξυπόλητος στ’ αγκάθια’’, ελπίζοντας ότι αργότερα δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Άλλο ένα θέμα είναι κατά πόσο μπορεί ένας απλός ιδιώτης να χτυπήσει αυτοκίνητο. Αν ρωτήσεις 10 τυχαίους ανθρώπους στο δρόμο για τις δημοπρασίες ΟΔΔΥ, θα ακούσεις διάφορες θεωρίες. Η δημοφιλέστερη είναι η ‘’τα μαγειρεύουν εκεί μέσα και τα μοιράζουν οι μαντράδες μεταξύ τους’’. Μπορεί αυτό να μην είναι απόλυτα αληθές, αλλά ίσως χρειαστεί για να αποκτήσεις το αυτοκίνητο που στοχεύεις, να κοντράρεις δύο και τρεις επαγγελματίες του είδους.
Μάλιστα, κατά καιρούς έχουμε διαβάσει μαρτυρίες σε διάφορα forum, για αυτοκίνητα που χτυπήθηκαν από νωρίς σε υψηλές τιμές από μαντράδες. Ταυτόχρονα, άλλα οχήματα ανάλογου κυβισμού και ηλικίας δεν τους απασχόλησαν καθόλου. Από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται ο μηχανολογικός έλεγχος πριν τη δημοπρασία, το γεγονός αυτό προκάλεσε κάποιες ‘’δεύτερες σκέψεις’’ στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.
Εν κατακλείδι, καλό είναι να ψάχνεις την ευκαιρία, χωρίς όμως να παρασύρεσαι. Ο ΟΔΔΥ έχει ορισμένα αυτοκίνητα που είναι πραγματικά διαμάντια μέσα στη λάσπη, αλλά και κάποια (ίσως τα περισσότερα) που μπορεί να μην αξίζουν καν θέση στο δρόμο.
Εξάλλου τα οχήματα του ΟΔΔΥ είναι λίγο πολύ σαν τους δεινόσαυρους. Όλοι έχουν ακούσει γι’ αυτούς αλλά κανείς δεν τους έχει δει. Έτσι και με τον ΟΔΔΥ, όλοι λένε πόσο μεγάλη ευκαιρία είναι, ωστόσο ελάχιστοι την έχουν εκμεταλλευτεί στην πράξη.