Σου καίει λάδια; Οδηγός επιβίωσης!
Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2024 από Autoduder
Αν γίνει έρευνα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτήν με τα πιο κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα, είναι σίγουρο ότι η χώρα μας θα πάρει χαλαρά την πρώτη θέση. Μάλιστα, αν ψάξουμε τι ποσοστό των οχημάτων καίει λάδια, δεν θα ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε η να κλάψουμε.
Σήμερα ο autoduder σου εξηγεί πως να καταλάβεις ότι το αυτοκίνητό σου καίει λάδια, αλλά και πως να το αντιμετωπίσεις.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας ο στόλος των αυτοκινήτων είναι από τους πλέον γερασμένους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα οχήματα βγάζουν αρκετά προβλήματα, ειδικά όταν δεν συντηρούνται σωστά. Και επειδή η σωστή συντήρηση στην Ελλάδα έχει καταντήσει ανέκδοτο, είναι πολύ συνηθισμένο για ένα ΙΧ να καίει λάδια.
Πόσο σημαντικό είναι το λάδι;
Η σωστή λίπανση του κινητήρα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του. Το λάδι μειώνει την τριβή ανάμεσα στα μεταλλικά μέρη της μηχανής. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό για την θερμοκρασία του κινητήρα, καθώς βοηθά να αποφευχθεί η υπερθέρμανση. Ένα αυτοκίνητο χωρίς λάδι δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς η μηχανή θα καταστραφεί μέχρι να πεις ‘’ρεκτιφιέ’’.
Για το λόγο αυτό τα λάδια πρέπει να αλλάζονται πάντα στην ώρα τους. Στα παλιότερα αυτοκίνητα ανά 10 με 15.000 χιλιόμετρα, ενώ στα καινούργια συνήθως αλλάζονται μια φορά το χρόνο.
Πως θα καταλάβω ότι καίει λάδι;
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να τσεκάρεις τα λάδια του αυτοκινήτου σου, ώστε να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις. Τόσο το χρώμα, καθώς όταν μαυρίσουν χρειάζονται σίγουρα αλλαγή, όσο και τη στάθμη τους. Όταν φτάσει ο καιρός του σέρβις είναι λογικό να έχει κατέβει λίγο. Ωστόσο, αν υπάρχει μεγάλη ‘’χασούρα’’ ένας έλεγχος στο συνεργείο είναι απαραίτητος.
Μάλιστα αν το αυτοκίνητο καίει αρκετό λάδι, θα σε ειδοποιήσει από μόνο του όπως κάνει στα περισσότερα προβλήματα. Αν λοιπόν όταν το βάζεις μπρος σου έρχεται μια έντονη μυρωδιά, κάτι ανάμεσα σε λάδι και καύσιμο, το πιθανότερο είναι ότι πρέπει να βάλεις την επίσκεψη στο συνεργείο στις άμεσες προτεραιότητές σου.
Φυσικά η πιο ξεκάθαρη κραυγή βοήθειας του ΙΧ σου είναι ο λευκός ή μπλε καπνός. Αν όταν ξεκινάς στο πράσινο φανάρι, οι οδηγοί από πίσω νομίζουν ότι εξέλεξες νέο Πάπα, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα σήματα καπνού ήταν δημοφιλή στους Ινδιάνους, όταν όμως τα κάνει το αυτοκίνητό σου, σημαίνουν μόνο ένα πράγμα. «Πάμε γρήγορα στο συνεργείο».
Τρόποι αντιμετώπισης.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης αν το αυτοκίνητο καίει λίγο, είναι να χρησιμοποιηθεί πιο παχύρευστο λάδι. Ένα αυτοκίνητο καίει λεπτό λάδι όταν έχει καινούργιο κινητήρα καθώς τα μέταλλα δεν έχουν διάκενα από φθορές του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, τα λεπτά λάδια λιπαίνουν χωρίς να περνούν και να καίγονται στον θάλαμο καύσης. Σε ένα ταλαιπωρημένο μοτέρ όμως, δημιουργούνται τόσες ανοχές μεταξύ των μετάλλων, που χρειάζεται ένα πιο χοντρό-παχύρευστο λάδι ώστε να μην το πίνει ο κινητήρας καθώς λειτουργεί.
Συνήθως οι μηχανικοί προτείνουν το 10w40 λόγο της σύστασής του η οποία του επιτρέπει να καίγεται με πολύ πιο αργό ρυθμό. Κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται αλλαγή τόσο συχνά.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγηθείς στη λύση της επισκευής κινητήρα, του λεγόμενου ρεκτιφιέ. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος εκτοξεύεται ίσως και πάνω από τα 1000 ευρώ καθώς θα πρέπει να λυθεί η μηχανή και να αλλαχθούν φλάντζα μηχανής, τσιμουχάκια βαλβίδων, ελατήρια πιστονιών, μέταλλα στροφάλων και πιστονιού.
Μια διαδικασία πολύπλοκη, πανάκριβη και χρονοβόρα, μπορεί να προκληθεί από κάτι τόσο απλό όπως τα λάδια του αυτοκινήτου. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι αν δεν φροντίζεις το αμάξι σου με θρησκευτική ευλάβεια, είναι θέμα χρόνου να σε αφήσει. Κάθε πρόβλημα πρέπει να λύνεται μόλις εμφανιστεί. Aν του επιτρέψεις να διογκωθεί, θα την πληρώσει όπως πάντα η τσέπη σου.