Οδήγηση σε χιόνι και πάγο. Οδηγός επιβίωσης!
Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2024 από Autoduder
Όλοι μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας κάναμε τα λεγόμενα ‘’παντιλίκια’’. Τραβούσαμε χειρόφρενο την ώρα που οδηγούσαμε, ώστε το αυτοκίνητο να γλιστρήσει πάνω στην άσφαλτο και να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας. Τι συμβαίνει όμως αν το αυτοκίνητο αρχίσει να κάνει τις φιγούρες μόνο του λόγο συνθηκών; Ο autoduder σε συμβουλεύει πώς να αντιμετωπίσεις την οδήγηση σε χιόνι και πάγο.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο χειμώνας στη χώρα μας μειώνεται σε διάρκεια αλλά αυξάνεται σε ένταση. Ο χιονιάς χτυπάει δυνατά και οι δρόμοι μας θυμίζουν χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Επειδή λοιπόν οι Έλληνες είμαστε άμαθοι σε τέτοιες συνθήκες, καλό θα ήταν να έχεις στο μυαλό σου μερικά tips σε περίπτωση που χρειαστεί να οδηγήσεις σε ακραίες συνθήκες.
Λάστιχα – Αλυσίδες
Το κυριότερο για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την οδήγηση στο χιόνι είναι να βρίσκονται σε άρτια κατάσταση οι τροχοί. Λάστιχα ξεφούσκωτα ή φθαρμένα αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο, καθώς η απώλεια ελέγχου των τροχών συμβαίνει με το παραμικρό. Φυσικά δεν αρκούν τα προσεγμένα ελαστικά για οδήγηση στο χιόνι. Απαραίτητες είναι και οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Πλέον βάσει νόμου πρέπει να υπάρχουν σε κάθε όχημα, και να χρησιμοποιούνται σε περίπτωση κακοκαιρίας και παγετού. Γι’ αυτό το λόγο κάθε οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει πως να τις τοποθετεί. Οι αλυσίδες τοποθετούνται πάντα στους τροχούς κίνησης, δηλαδή μπροστά στα προσθιοκίνητα και στα 4χ4 και πίσω στα πισωκίνητα.
Σε περίπτωση που παρά τις αλυσίδες κολλήσεις στο χιόνι, μη πατάς τέρμα γκάζι προσπαθώντας να βγεις. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να βουλιάξεις περισσότερο. Προσπάθησε ήρεμα να κάνεις μπρος πίσω και αν δεν τα καταφέρεις χρησιμοποίησε κάποια σανίδα ως ‘’παγοπέδιλο’’ για να ξεκολλήσεις.
Έλεγχος και προμήθειες
Όταν σκοπεύεις να κινηθείς σε μέρη που έχουν πληγεί από κακοκαιρία και οι δρόμοι είναι παγωμένοι, πρέπει πάντα να φροντίζεις στο αυτοκίνητό σου να υπάρχουν τα απαραίτητα για παν ενδεχόμενο. Έλεγξε το αυτοκίνητο ώστε να βεβαιωθείς ότι το αντιψυκτικό υγρό είναι γεμάτο. Τσέκαρε τους υαλοκαθαριστήρες και σιγουρέψου ότι τα λαστιχάκια είναι σε καλή κατάσταση. Σε περίπτωση χιονόπτωσης οι υαλοκαθαριστήρες σου θα δουλέψουν ‘’υπερωρίες’’. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Μπορείς ακόμα να ελέγξεις την κατάσταση της μπαταρίας σου, ώστε να βεβαιωθείς ότι δεν φτάνει στο τέλος της ζωής της και θα μπορέσει να λειτουργήσει σε ακραίες θερμοκρασίες. Το τελευταίο που θέλεις μέσα στον παγετό είναι να σε προδώσει η μπαταρία σου.
Τέλος, καλό θα ήταν να γεμίσεις το αυτοκίνητο προμήθειες για την περίπτωση που χρειαστεί να περάσεις κάποιες ώρες αποκλεισμένος. Μερικά σνακς και μπουκαλάκια νερού είναι ότι πρέπει για να μείνεις ‘’ζωηρός’’ και να μην αφήσεις τις χαμηλές θερμοκρασίες να σε καταβάλουν.
Σωστή οδήγηση
Η οδήγηση στο χιόνι και στο πάγο πρέπει να προσεγγίζεται πολύ διαφορετικά σε σχέση με τη συμβατική οδήγηση στην άσφαλτο. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο που συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο, άρα και στον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερθείς εσύ. Καταρχάς μεγάλη διαφορά έχουν οι αποστάσεις. Θα πρέπει να κρατάς από τον μπροστινό σου τουλάχιστον την τριπλάσια απόσταση από αυτή που θα κρατούσες σε κανονικές συνθήκες. Η ταχύτητα με την οποία κινείσαι πρέπει να είναι χαμηλότερη, καθώς αυξάνεται κατά πολύ ο χρόνος που χρειάζεται για να σταματήσει το όχημα. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αποφύγεις απότομες επιταχύνσεις και φρεναρίσματα. Πάτα το φρένο ήρεμα αφού πρώτα κατεβάσεις ταχύτητα για να βοηθήσεις το αυτοκίνητο να σταματήσει πιο γρήγορα.
Απλές συμβουλές που μπορεί να μοιάζουν αυτονόητες, αλλά για τους Έλληνες που δεν έχουν μεγάλη επαφή με την οδήγηση σε παγετό, δεν είναι δεδομένες. Ακολούθησε τες, για να αποφύγεις κινδύνους και να περάσεις την κακοκαιρία αναίμακτα.