Οι καλοκαιρινές παγίδες του αυτοκινήτου. Πως να τις αποφύγεις!

Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2024 από Autoduder
surfer-g7dd0934ce_1920

Μπαίνουμε σιγά σιγά στο καλοκαίρι, η θερμοκρασία ανεβαίνει, και οι διακοπές βρίσκονται προ των πυλών. Αυτό μπορεί να κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους που ετοιμάζονται για τις βόλτες τους, αλλά δεν είναι και τόσο καλό για τα αυτοκίνητα. Η συγκεκριμένη περίοδος κρύβει πολλές καλοκαιρινές παγίδες για τα ΙΧ, τα οποία μπορεί να πληγωθούν από τις καιρικές συνθήκες, και μάλιστα σε σημεία που η επισκευή τους κοστίζει αρκετά.

Σήμερα ο autoduder εξηγεί τι πρέπει να προσέξεις για να μην ταλαιπωρηθεί το ΙΧ σου όσο εσύ κάνεις τα μπάνια σου.

 

Ήλιος, ο χειρότερος εχθρός!

 

Ξέρουμε ότι στον άνθρωπο οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να είναι καταστροφικές, κυρίως για την επιδερμίδα του. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει μόνο για τον άνθρωπο,  αλλά και για τα αυτοκίνητα. Μάλιστα στα ΙΧ ο ήλιος μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του.

Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να παραμορφώσουν εξωτερικά το χρώμα (ειδικά σε σκουρόχρωμα οχήματα) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες κηλίδες που κάνουν τη λαμαρίνα να μοιάζει με σκυλάκι Δαλματίας. Ακόμη, ο ήλιος μπορεί να κάψει τα λάστιχα και να μειώσει το χρόνο ζωής τους, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εξίσου καταστροφικές. Το καλοκαίρι ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο στον ήλιο μπορεί σε θερμοκρασία να φτάσει τους 80 βαθμούς. Αυτό προφανώς κάνει τα πλαστικά μέρη του σαλονιού και του ταμπλό να σπάνε και να φθείρονται πολύ γρήγορα.

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και υπευθυνότητα από την πλευρά του οδηγού. Καταρχάς, σε κάθε ευκαιρία θα πρέπει να παρκάρεις στη σκιά. Καλύτερα να σπαταλήσεις λίγο περισσότερο χρόνο ψάχνοντας πάρκινγκ, παρά να το αφήσεις κάτω απ’ τον ήλιο.

 

Δεύτερον, συχνά πλυσίματα του οχήματος. Τα σκονισμένα αυτοκίνητα φθείρονται πιο γρήγορα από την υπεριώδη ακτινοβολία, και αλλοιώνεται το χρώμα τους. Οπότε, μη λυπηθείς το πλύσιμο, τουλάχιστον 2 φορές το μήνα.

Ακόμη, καλό θα ήταν να φροντίζεις ο κινητήρας να έχει πάντα αρκετό αντιψυκτικό, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες τον ταλαιπωρούν πολύ. Είναι σύνηθες φαινόμενο το καλοκαίρι να βλέπεις ΙΧ σταματημένα στην άκρη γιατί σήκωσαν θερμοκρασία.

 

Τέλος, ηλιοπροστασία σε όλα τα τζάμια του αυτοκινήτου. Θα σου πάρει 2 λεπτά την ώρα που παρκάρεις να βάλεις ηλιοπροστασία στα τζάμια και το ταμπλό του ΙΧ σου, αλλά θα δώσεις χρόνια ζωής στο εσωτερικό του, και θα γλιτώσεις σε μεγάλο βαθμό τη ‘’σάουνα’’ όταν χρειαστεί να ξαναμπείς στο αμάξι.

 

Αλάτι! Δίνει γεύση στο φαγητό, μα σκουριά στο μέταλλο!

 

Είτε μένεις κοντά στη θάλασσα, είτε πηγαίνεις συχνά στην παραλία, πρέπει να ξέρεις ότι το θαλασσινό αλάτι κάνει πολύ κακό στο αυτοκίνητό σου. Έχει την ιδιότητα να διαβρώνει τα μέταλλα, πράγμα που σημαίνει ότι η σκουριά δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της. Ειδικά τα μεταλλικά μέρη που βρίσκονται χαμηλά στο αυτοκίνητο, πχ δισκόπλακες, αν δεν καθαριστούν άμεσα μπορεί να πάθουν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Μάλιστα, το πρόβλημα με το αλάτι υφίσταται και το χειμώνα, όταν το ρίχνουμε στο δρόμο λόγο παγετού. Μπορεί να σου επιτρέπει να διασχίσεις τους δρόμους μέσα στον πάγο, αλλά αμέσως μετά πρέπει να πλύνεις πολύ καλά το αυτοκίνητο κυρίως από κάτω, καθώς το αλάτι δεν θα αργήσει να προκαλέσει βλάβες στο όχημα και στην τσέπη σου.

Αυτό ισχύει και για την παραλία. Καλό θα ήταν να μην παρκάρεις κοντά στο νερό, και μην ξεχνάς μετά το μπάνιο σου, να κάνεις ένα μπάνιο και το αυτοκίνητό σου.

Ακόμη, το αλάτι αφυδατώνει το δέρμα και δημιουργεί σκασίματα, οπότε καταλαβαίνεις ότι απαγορεύεται δια ροπάλου να μπαίνεις στο αυτοκίνητο βρεγμένος.

 

Μακριά από την άμμο!

 

Έχεις τελειώσει τις βουτιές σου και ετοιμάζεσαι να μπεις στο αυτοκίνητο για την επιστροφή. Ακόμα κι αν έχεις βάλει πετσέτες στο κάθισμα για να μη λερώσεις, ξέρεις ότι αυτό δεν πρόκειται να πάει καλά. Η άμμος θα πάει παντού, ανάμεσα στα καθίσματα, κάτω απ’ τα χαλάκια, πάνω στο ταμπλό.

‘’Εντάξει, δεν έγινε τίποτα, θα βάλω μια σκούπα αργότερα’’. Ωραία η χαλαρή προσέγγιση, αλλά μάλλον επιβλαβής για το σαλόνι του αυτοκινήτου σου, ειδικά αν είναι δερμάτινο.

Στις ελληνικές παραλίες συνήθως δεν υπάρχει καθαρή άμμος, αλλά το κλασικό αμμοχάλικο. Δηλαδή μέσα στην άμμο υπάρχει και αυτό το πολύ λεπτό χαλικάκι, που γρατζουνάει χειρότερα και από γάτα. Φαντάσου τώρα αυτό το χαλίκι να τρίβεται πάνω στο δέρμα του αυτοκινήτου και να αφήνει παντού τα σημάδια του. Νομίζω έπιασες το νόημα. Ξέπλυνε τα πάντα με καθαρό νερό (όχι θαλασσινό) πριν ανοίξεις την πόρτα για να μπεις στο αυτοκίνητο.

Ακόμα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς λαστιχένια πατάκια που ξεπλένονται εύκολα και δεν εγκλωβίζουν την άμμο.

 

Απλά πράγματα, τα οποία δεν φαντάζεσαι πόσο μπορούν να βοηθήσουν το ΙΧ σου να βγάλει αναίμακτα τις διακοπές, χωρίς να πληγωθεί από τις καλοκαιρινές παγίδες.