ΩΡΩΠΟΣ
Ο δήμος του Ωρωπού, κατά την αρχαιοελληνική περίοδο, αποτελούσε κέντρο διεξαγωγής όλων των αγροτικών δραστηριοτήτων, με την ονομασία Γραία. Το αγροτικό αυτό κέντρο, εξυπηρετούσε πολλές πόλεις της τότε Αττικής ζώνης. Παρά τις πολλές και διαφορετικές αλλαγές στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, κατά τη Βυζαντινή περίοδο, η περιοχή του Ωρωπού, συνέχισε να είναι ενεργό αγροτικό κέντρο. Κατά τις Ελληνοτουρκικές διαμάχες, η ταυτότητα του τόπου άλλαξε, αφού λεηλατήθηκε και από τότε αποτελούσε σημείο ανεφοδιασμού των τουρκικών στρατευμάτων. Ο δήμος Ωρωπού, συντάχθηκε το 1833 και τότε ήταν μέρος της νομαρχίας της Θήβας. Ύστερα από μία σειρά αλλαγών, ο δήμος διασπάστηκε σε κοινότητες. Μέχρι το 2002, έδρα του ήταν ο Ωρωπός. Από τότε άλλαξε η σύσταση αλλά και η έδρα του. Πιο συγκεκριμένα, προστέθηκαν οι κοινότητες Σκάλα και Νέα Παλάτια, η πρώτη από τις οποίες έγινε και η νέα έδρα. Επιστρέφοντας στο τώρα, ο δήμος βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής και βρέχεται και από τον Ευβοϊκό. Στην περιοχή, δεν παρατηρείται αυξημένη επιχειρησιακή δραστηριότητα, καθώς πολλοί επιλέγουν τον Ωρωπό για παραθερισμό και για κατασκευή εξοχικών κατοικιών. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται και την έλλειψη συνεργείων αυτοκινήτου στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει πως ένα πιθανό πρόβλημα ή δυσλειτουργία ενός αυτοκινήτου θα ήταν δύσκολο να επιδιορθωθεί σύντομα. Τυπικά θεωρούνται προβλήματα όπως ελαττωματικά δίσκο πλατό, συμπλέκτης, μπουζί, ιμάντας, αναρτήσεις και λοιπά. Επειδή λοιπόν εκεί δεν υπάρχουν πολλά συνεργεία, βουλκανιζατέρ και φανοποιεία, όποιος θέλει να ξεκινήσει κάποιο ταξίδι για τον Ωρωπό, θα πρέπει να έχει προνοήσει και πραγματοποιήσει το σέρβις (service) του αυτοκινήτου του, πριν από αυτό. Η συγκεκριμένη περιοχή, είναι μόνιμη κατοικία για πάνω από 31.211 ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μέσω των λιγοστών μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και ΚΤΕΛ, καθώς και μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής του τραίνου Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Τέλος, η περιοχή είναι κυρίως προσβάσιμη μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, αλλά και των υπολοίπων οδικών αρτηριών.
Η αυτοκινητοβιομηχανία SKODA Auto, ιδρύθηκε το 1895 στην Τσεχία, με διαφορετική επωνυμία, από τους Vaclav Laurin και Vaclav Klement, από τα επίθετα των οποίων προήλθε και η πρωταρχική ονομασία Laurin & Klemet.
Από το έτος ίδρυσής της, η επιχείρηση δραστηριοποιούταν στον κλάδο κατασκευής ποδηλάτων, έως το 1905 όταν κατασκευάστηκε το πρώτο αυτοκίνητο το Voiturette A, το οποίο και εδραιώθηκε διεθνώς.
Με την έναρξη του Παγκοσμίου Πολέμου Α’, η βιομηχανία, έστρεψε τη δράση της στην παραγωγή μαχητικών συστημάτων και εξοπλισμού πολέμου. Ύστερα από τον πόλεμο, επανήλθε μεν στην παραγωγή τροχοφόρων, δημιουργώντας φορτηγά και ημιφορτηγά. Η εταιρία Laurin & Klement, ύστερα από μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το εργοστάσιο της, συνεργάστηκε με την μεγαλύτερη βιομηχανία σε Αυστρο-ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία, την SKODA Works. Αυτός ήταν και ο λόγος μετονομασίας της εταιρείας και των αυτοκινήτων της.
Με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρία γνώρισε τεράστια ακμή καθώς τα μεταπολεμικά μοντέλα που δημιούργησε, της έφεραν υψηλό ποσό εσόδων. Μετά από αναταραχές στην τότε Τσεχοσλοβακία, η επιχείρηση, κατόπιν επιθυμίας της κυβέρνησης, συνεργάστηκε με τον όμιλο Volkswagen. Σήμερα, η εταιρία με την επωνυμία SKODA Auto αποτελεί θυγατρική επιχείρηση του ομίλου Volkswagen.
Στην Ελλάδα, η επιχείρηση εκπροσωπείται από πολλούς αντιπροσώπους σε διάφορες πόλεις και νομούς της, μερικοί από τους οποίους είναι η KARENTA A.E. (Αργυρούπολη, Μαρούσι), ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε. (Αιγάλεω), ΚΟΙΛΑΚΟΣ ΕΠΕ. (Νέα Σμύρνη) κλπ. Ορισμένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα του brand στην εγχώρια αγορά είναι τα Skoda Fabia, Skoda Favorite, Skoda Felicia, Skoda Octavia, Skoda Yeti, κλπ.