ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Υπάρχουν πολλές και διάφορες υποθέσεις για το πώς πήρε την ονομασία του ο δήμος Χαλανδρίου. Μια θεωρία λέει πως, παλιά το μέρος ήταν τουριστικό θέρετρο, το οποίο λόγω της ψυχαγωγίας και της ευφορίας που προσέφερε στους κατοίκους, κατέστρεφε ή αλλιώς χαλούσε τους άντρες. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως το όνομα προέρχεται από πολύ παλιά, όταν όπως λένε, στην περιοχή υπήρχαν μόνο χίλιοι άνθρωποι (άνδρες). Εξ’ αιτίας αυτού, ονομάστηκε Χιλιάνδριον. Ακόμα, μία τρίτη υπόθεση, λέει πως το μέρος βαφτίστηκε από έναν τουρκικής ή αρβανίτικης καταγωγής γαιοκτήμονα, ο οποίος είχε στην κατοχή του μεγάλες εκτάσεις γης, κοντά στο ρέμα του Χαλανδρίου. Πιο συγκεκριμένα, η ονομασία προέκυψε από τη σύνθεση των λέξεων χαλά και ντερέ, οι οποίες σημαίνουν θείος (μεγάλος σε ηλικία) και ρεματιά, αντίστοιχα. Επίσης, μια περίπτωση δηλώνει πως η ονομασία του προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη χαράδρι, η οποία μεταφράζεται ως ρεματιά ή χαράδρα. Τέλος, λέγεται πως το Χαλάνδρι, προέρχεται από την αλλοίωση της αρχαίας ελληνικής λέξης “ακαλανθίς” που σημαίνει καρδερίνα. Κατά τον Αριστοφάνη, τα αρχαιοελληνικά χρόνια πραγματοποιούνταν θυσίες προς τη θεά Ακαλανθίς Άρτεμις. Κατά την αρχαιοελληνική περίοδο, το Χαλάνδρι ονομαζόταν Δήμος Φλύας. Η ονομασία αυτή προέρχεται από το ρήμα φλει, το οποίο σημαίνει “ευκαρπεί” (εύφορη γη), λόγω των πλούσιων εδαφών του. Ο δήμος Φλύας, αποτελούσε κατοικία τόσο για τον Ευριπίδη και το Θεμιστοκλή, όσο και για πολλές άλλες ξεχωριστές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας. , Σημαντικό είναι το ότι στην αρχή του 19ου αιώνα, το Χαλάνδρι ονομαζόταν Καλάντρα, λέξη που σήμαινε το πουλί Κορυδαλλός ή Γαλιάντρα. Η περιοχή σήμερα, συνορεύει με το Μαρούσι, τη Φιλοθέη, τα Βριλήσσια, το Χολαργό, το Νέο Ψυχικό και την Αγία Παρασκευή. Ο δήμος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Αθηναϊκού πεδίου και είναι μόνιμη κατοικία για πάνω από 74.192 άτομα. Αν αναλογιστεί κανείς πως παραπάνω από το 50% του αριθμού αυτού, έχει στην κατοχή του αυτοκίνητα, λογικό είναι να κατανοήσει την έντονη συμφόρηση κυκλοφορίας που δημιουργείται στους δρόμους. Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν πολλά συνεργεία αυτοκινήτων, τα οποία είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τις οποιεσδήποτε βλάβες παρουσιάζονται στα οχήματα. Για παράδειγμα, αλλαγή μπαταρίας, συμπλήρωμα στα λάδια μηχανής, αλλαγή σε συμπλέκτη, τακάκια, μπουζί και αναρτήσεις, ακόμα και κάτι πιο γενικό όπως ένα μικρό ή μεγάλο σέρβις (service), θεωρείται τυπικό για τους μηχανικούς της περιοχής. Ακόμα, το Χαλάνδρι, αποτελεί οικιστικό πυρήνα, ενώ είναι άρτια ρυμοτομημένο και εξοπλισμένο με ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμια και πολλά δενδρόφυτα πάρκα. Τέλος, ολόκληρος ο δήμος είναι προσβάσιμος από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής Οδού, της Λεωφόρου Κηφισίας και της Λεωφόρου Μεσογείων.
Η σουηδικής προέλευσης SAAB Automobile με έδρα το Trollhätten της Σουηδίας, στο παρελθόν αποτελούσε τμήμα της εταιρίας SAAB, από την οποία όμως ανεξαρτητοποιήθηκε. Το πρώτο αυτοκίνητο που δημιουργήθηκε με την επωνυμία SAAB, λανσαρίστηκε το 1949.
Ακριβώς είκοσι χρόνια αργότερα, η επιχείρηση επέκτεινε την δραστηριότητα της στον χώρο των φορτηγών αυτοκινήτων και προχώρησε στην αγορά της εταιρίας Scania. Τη χρονιά 1990, ο όμιλος κολοσσός General Motors, αποφάσισε να εξαγοράσει το τμήμα SAAB Automobile και έτσι συνέβηκε η ανεξαρτητοποίηση της εταιρίας από την SAAB. Η επιχείρηση άλλαξε χέρια το έτος 2010, όπου και εξαγοράστηκε από την ολλανδικής καταγωγής εταιρία Spyker.
Δύο χρονιές ύστερα, η SAAB Automobile, αλλάζει ιδιοκτήτη και ανήκει στην NEVS (National Electric Vehicle Sweeden).
Στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, η SAAB Automobile έχει επιλέξει ως αντιπροσωπευτικό πρόσωπο, αυτό της Βελμάρ, η οποία διαθέτει έδρες σε διάφορα σημεία της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, η Βελμάρ, στεγάζεται στις περιοχές του Αμαρουσίου (Λεωφόρος Κηφισίας), της Αργυρουπόλεως (Μεγάλου Αλεξάνδρου & Καραϊσκάκη) και του Γέρακα (Λεωφόρος Μαραθώνα).