ΑΛΙΜΟΣ
Ο δήμος του Αλίμου και το Καλαμάκι που συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν, είναι ένας από τους αρχαίους των Αθηνών. Η ονομασία του βγαίνει από τη σύνθεση της λέξης λιμός, η οποία σημαίνει πείνα, και του α’ στερητικού. Η μετάφραση του νοήματος αυτών των δύο στα νέα Ελληνικά είναι «ο δήμος που διώχνει την πείνα».
Μία διαφορετική προσέγγιση, υποστηρίζει πως η ονομασία Άλιμος, προκύπτει από την ομηρική λέξη αλς, η οποία στα αρχαία ελληνικά σημαίνει, είτε θάλασσα, είτε κόκκος αλατιού, είτε αρμυρήθρα.
Η δεύτερη θεωρία, βασίζεται κυρίως στην παραθαλάσσια τοποθεσία του δήμου. Η περιοχή, συνορεύει με τους δήμους, του Φαλήρου, του Ελληνικού – Αργυρούπολης, του Αγίου Δημητρίου και της Ηλιούπολης. Επίσης, ο Άλιμος είναι προσβάσιμος, από τις βασικές αρτηρίες της Λεωφόρου Βουλιαγμένης καθώς και της Ποσειδώνος. Στο δήμο, οποίος καταλαμβάνει έκταση 7,5 τ. χλμ., κατοικούν μόνιμα πάνω από 41.720 άνθρωποι.
Πόλο έλξης πολλών, αποτελεί η Μαρίνα (λιμάνι) του Αλίμου, η οποία προσελκύει, τόσο άτομα σχετικά με το yachting, καθώς είναι λιμάνι σκαφών, όσο και λάτρεις του παραθαλάσσιου τοπίου και του φαγητού, εφόσον εκεί υπάρχουν διάφορα εστιατόρια και καφετέριες. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί το ότι η Μαρίνα Αλίμου, κατασκευάστηκε επί του καθεστώτος της Χούντας.
Οι μόνιμοι της περιοχής, είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις πολυάριθμες λεωφορειακές γραμμές, τις σειρές των τρόλεϊ, καθώς και τις σχετικά νεοσύστατες γραμμές του μετρό, τόσο του Αλίμου, όσο και των γειτονικών δήμων (Ελληνικό, Αργυρούπολη). Στα νότια προάστια –και όχι μόνο στον Άλιμο, υπάρχουν πολλά συνεργεία αυτοκινήτων τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτοκίνητα που χρειάζονται επισκευές και επιδιορθώσεις.
Τυπικές εργασίες είναι η αλλαγή λαδιών, φίλτρων λαδιού, αέρα και καμπίνας, η αλλαγή στα τακάκια και τα φρένα, στις αναρτήσεις και σε πολλά ακόμα.
Η αυτοκινητοβιομηχανία SKODA Auto, ιδρύθηκε το 1895 στην Τσεχία, με διαφορετική επωνυμία, από τους Vaclav Laurin και Vaclav Klement, από τα επίθετα των οποίων προήλθε και η πρωταρχική ονομασία Laurin & Klemet.
Από το έτος ίδρυσής της, η επιχείρηση δραστηριοποιούταν στον κλάδο κατασκευής ποδηλάτων, έως το 1905 όταν κατασκευάστηκε το πρώτο αυτοκίνητο το Voiturette A, το οποίο και εδραιώθηκε διεθνώς.
Με την έναρξη του Παγκοσμίου Πολέμου Α’, η βιομηχανία, έστρεψε τη δράση της στην παραγωγή μαχητικών συστημάτων και εξοπλισμού πολέμου. Ύστερα από τον πόλεμο, επανήλθε μεν στην παραγωγή τροχοφόρων, δημιουργώντας φορτηγά και ημιφορτηγά. Η εταιρία Laurin & Klement, ύστερα από μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το εργοστάσιο της, συνεργάστηκε με την μεγαλύτερη βιομηχανία σε Αυστρο-ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία, την SKODA Works. Αυτός ήταν και ο λόγος μετονομασίας της εταιρείας και των αυτοκινήτων της.
Με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρία γνώρισε τεράστια ακμή καθώς τα μεταπολεμικά μοντέλα που δημιούργησε, της έφεραν υψηλό ποσό εσόδων. Μετά από αναταραχές στην τότε Τσεχοσλοβακία, η επιχείρηση, κατόπιν επιθυμίας της κυβέρνησης, συνεργάστηκε με τον όμιλο Volkswagen. Σήμερα, η εταιρία με την επωνυμία SKODA Auto αποτελεί θυγατρική επιχείρηση του ομίλου Volkswagen.
Στην Ελλάδα, η επιχείρηση εκπροσωπείται από πολλούς αντιπροσώπους σε διάφορες πόλεις και νομούς της, μερικοί από τους οποίους είναι η KARENTA A.E. (Αργυρούπολη, Μαρούσι), ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε. (Αιγάλεω), ΚΟΙΛΑΚΟΣ ΕΠΕ. (Νέα Σμύρνη) κλπ. Ορισμένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα του brand στην εγχώρια αγορά είναι τα Skoda Fabia, Skoda Favorite, Skoda Felicia, Skoda Octavia, Skoda Yeti, κλπ.