ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ο δήμος του Αγίου Δημητρίου, ή αλλιώς το Μπραχάμι, βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της Αθήνας. Υπάρχουν διάφορες φήμες για την προέλευση της ονομασίας του, όλες όμως φαίνεται να δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Εκείνα τα χρόνια, η περιοχή άνηκε σε έναν πασά, εν ονόματι Μπραχάμ Πασά. Όπως είναι φανερό, από εκείνον πήρε και την ονομασία του το μέρος. Πριν το 1925, η περιοχή ήταν μέρος του δήμου Αθηνών.
Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δημιουργήθηκε κοινότητα με την ονομασία Άγιος Δημήτριος, η οποία λειτουργούσε κάτω από αυτόνομη διοίκηση. Στην κοινότητα αυτή, εμπεριέχονταν και οι περιοχές της Δάφνης – τότε Αγία Βαρβάρα, του Κατσιποδίου, της Πικροδάφνης και του Αγίου Κοσμά.
Η ίδρυση του δήμου του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε το 1963, ύστερα από την έγκριση του τότε Υπουργείου Εσωτερικών. Επιστρέφοντας στο σήμερα, η περιοχή και οι κάτοικοι της, εξυπηρετούνται από τον σταθμό του μετρό στον Αγίο Δημήτριο. Ο δήμος συνορεύει με τις περιοχές της Ηλιούπολης, της Νέας Σμύρνης, της Δάφνης, του Αλίμου και του Παλαιού Φαλήρου.
Επιπλέον, στην περιοχή παρατηρούνται διάφοροι σύλλογοι αθλητικού, πολιτιστικού, εθνικοτοπικού , εξωραϊστικού, αλλά και επαγγελματοβιοτεχνικού χαρακτήρα, στους οποίους μπορεί να ενταχθεί ο οποιοσδήποτε κάτοικος επιθυμεί.
Ακόμα, υπάρχουν πολλά δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα ΙΕΚ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και μια Σχολή Επαγγελματικής κατάρτισης για ΑμεΑ. Στους κεντρικότερους δρόμους του δήμου, δηλαδή στην Αγίου Δημητρίου, την Παπάγου, τη Σουλίου κ.α., παρατηρείται έντονη επιχειρηματική δράση σε γενικότερο πλαίσιο, καθώς οι επιχειρήσεις είναι διαφόρων ειδών.
Ακόμα, πέρα από τα καταστήματα ένδυσης και τους χώρους εστίασης, ο Άγιος Δημήτριος περιλαμβάνει πολλά συνεργεία αυτοκινήτων, γενικά και εξειδικευμένα, τα οποία λειτουργούν καθημερινά. Πιο συγκεκριμένα, ένα αυτοκίνητο θα μπορούσε να έχει ανάγκη από μία απλή συντήρηση (service), από λιπαντικό, εξωτερικούς και εσωτερικούς ιμάντες, λάστιχα, δίσκο πλατό, ψυγείο αυτοκινήτου, καθώς και από πολλά άλλα. Παρόλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, η περιοχή εξυπηρετείται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, λεωφορεία, τρόλεϊ, αλλά και μετρό.
Η βρετανικής προέλευσης αυτοκινητοβιομηχανία Rover, ιδρύθηκε το 1878 από τους John Kemp Starley και William Sutton και ονομαζόταν Starley & Sutton. Η μόνη της δραστηριότητα ήταν η κατασκευή ποδηλάτων. Το πρώτο όχημα που κατασκευάστηκε ήταν ένα τρίκυκλο ποδήλατο με ονομασία Rover.
Με την πάροδο των ετών και ύστερα από παραγωγές διαφόρων ειδών ποδηλάτων, η εταιρία και πιο συγκεκριμένα ο Starley το 1885, δημιούργησε το μοντέλο Rover Safety Bicycle, το οποίο και έμεινε στην ιστορία. Αυτό συνέβη καθώς αντικατέστησε την μπροστινή μεγάλη ρόδα που συνήθιζαν να έχουν τα τότε ποδήλατα, με μία παρομοίου μεγέθους με την πίσω. Το γεγονός αυτό, πρόσδωσε στο Rover χαρακτηρισμούς όπως “το ποδήλατο του μέλλοντος”.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, η επιχείρηση άλλαξε όνομα, επιλέγοντας να ονομασθεί J. K. Strarley & Co., ενώ το τέλος της δεκαετίας μετονομάστηκε σε Rover Cycling Company. Το 1901, η εταιρία ενεργοποιήθηκε στην δημιουργία και κατασκευή αυτοκινήτων, με πρώτο παραγωγής το Rover Eight (8),του Edmund Louis.
Kατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιχείρηση ξεκίνησε να παράγει μοτοσυκλέτες μαχητικά αυτοκίνητα καθώς και φορτηγά, για πολεμική χρήση. Μία δεκαετία μετά, η διοίκηση της εταιρείας αλλάζει, γεγονός που προκάλεσε πολλές οικονομικές διαταραχές στην ίδια.
Στη συνέχεια, η επιχείρηση προχώρησε σε παραγωγή εξαιρετικά lux μοντέλων, που ξέφευγαν από τα υπόλοιπα, τόσο σε τιμή αγοράς, όσο και σε κατανάλωση πόρων. Με το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Rover, λανσάρει για πρώτη φορά, οχήματα τα οποία είναι κατάλληλα για off – road διαδρομές (Land Rover).
Στην Ελλάδα, η εταιρία Rover, εκπροσωπείται από την Jaguar Land Rover – ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, και στεγάζεται στην Ιερά Οδό, στο κέντρο της Αθήνας.