Φαρμακείο, πυροσβεστήρας κλπ. Τι πρέπει βάσει νόμου να έχει ένα ΙΧ;
Δημοσιεύτηκε στις 03 Δεκεμβρίου 2024 από Autoduder
Τον τελευταίο καιρό μεγάλος ντόρος γίνεται για την υποχρεωτικότητα των αντιολισθητικών αλυσίδων. Εκτός όμως από τις αλυσίδες υπάρχουν αρκετά εφόδια που πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουμε στα αυτοκίνητά μας, προκειμένου να γλιτώσουμε το πρόστιμο σε ενδεχόμενο έλεγχο. Σήμερα ο autoduder σε ενημερώνει τι πρέπει βάσει νόμου να διαθέτει ένα ΙΧ.
Ρεζέρβα
Ίσως το πιο γνωστό ‘’έξτρα’’ ενός αυτοκινήτου, είναι η ρεζέρβα. Σύνηθες φαινόμενο τα σταματημένα αυτοκίνητα στην άκρη του δρόμου, τα οποία έχουν μείνει από λάστιχο. Προκειμένου να μπορέσει ο οδηγός να αλλάξει το ελαστικό, είναι υποχρεωμένος να έχει στο όχημα όλο το απαραίτητο σετ, δηλαδή ρεζέρβα ελαστικό, γρύλλο και κλειδί. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις, που ο κατασκευαστής έβγαζε το αυτοκίνητο χωρίς ρεζέρβα. Αυτά τα αυτοκίνητα διαθέτουν στο πορτ μπαγκάζ κιτ επισκευής ελαστικού, το οποίο χρησιμοποιεί ο οδηγός για να επισκευάσει το λάστιχο.
Φαρμακείο
Παρόλο που στα περισσότερα αυτοκίνητα στη χώρα μας δύσκολα θα το βρεις, το φαρμακείο είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου. Κάθε ΙΧ οφείλει να διαθέτει κουτί πρώτων βοηθειών, εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα για μια έκτακτη ανάγκη. Οινόπνευμα, ιώδιο, βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, παυσίπονα, αντιεμετικά, καθώς και αλοιφή για τσιμπήματα, είναι απαραίτητα σε κάθε αυτοκίνητο, ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψουμε. Φυσικά όπως αναφέραμε ήδη, το ότι είναι υποχρεωτικό, δεν το κάνει και δεδομένο. Λίγοι είναι αυτοί που διαθέτουν ενημερωμένο φαρμακείο στο όχημά τους, με τους υπόλοιπους να ρισκάρουν σε ενδεχόμενο έλεγχο να φύγουν αγκαζέ με κάποιο πρόστιμο.
Πυροσβεστήρας
Θυμάσαι αυτό το κόκκινο πράγμα που σου πιάνει χώρο στο πορτ μπαγκάζ και που δεν το έχεις αγγίξει από τη μέρα που αγόρασες το αυτοκίνητο; Ε, αυτό είναι ο πυροσβεστήρας και αποτελεί ένα από τα απαραίτητα εφόδια ενός ΙΧ. Αν σου γίνει έλεγχος και δεν διαθέτεις πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο, το πρόστιμο φτάνει τα 80 ευρώ. Βέβαια μην επαναπαύεσαι αν απλώς κάπου τον έχει πάρει το μάτι σου. Ο πυροσβεστήρας δεν είναι διακοσμητικός. Έχει ημερομηνία λήξης την οποία θα πρέπει να τσεκάρεις, και να τον πηγαίνεις για αναγόμωση ή αντικατάσταση όποτε χρειάζεται.
Τρίγωνο/γιλέκο
Πάμε τώρα στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σου μείνει στο δρόμο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, κάποια στιγμή έχει συμβεί στον καθένα μας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αφού σταματήσεις με αλάρμ, είναι να βγάλεις και να τοποθετήσεις στο οδόστρωμα το προειδοποιητικό τρίγωνο. Συγκεκριμένα το τρίγωνο πρέπει να τοποθετείται 100 μέτρα πίσω από το αυτοκίνητο. Έτσι θα ενημερώσεις εγκαίρως τους οδηγούς που ακολουθούν και θα αποφύγεις τον κίνδυνο σύγκρουσης. Ακόμη, για να κατέβεις από το ΙΧ και να κάνεις οποιαδήποτε εργασία, πχ να αλλάξεις λάστιχο, θα πρέπει να φορέσεις το ανακλαστικό γιλέκο που βάση νόμου πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο. Λογικά τώρα γελάς, γιατί ξέρεις ότι γιλέκο στο αυτοκίνητο έχουν το πολύ ένας στους δέκα. Για το νομοθέτη ωστόσο, θεωρείται απαραίτητο και πρέπει να υπάρχει σε όλα τα ΙΧ.
Αλυσίδες
Και φτάνουμε στο νεότερο μέλος της λίστας υποχρεωτικότητας, αλλά και σε αυτό που έκανε τον περισσότερο ντόρο. Μετά τα όσα έγιναν στις αρχές του 2022 στην Αττική Οδό, πάρθηκε η απόφαση οι αλυσίδες να είναι υποχρεωτικές βάσει νόμου σε όλα τα ΙΧ. Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα αντικείμενα που αναφέραμε νωρίτερα. Οι αλυσίδες δεν είναι πάντα υποχρεωτικές, αλλά μόνο όταν βγάλει την ανάλογη ανακοίνωση η αστυνομία.
Εκτός από τα υποχρεωτικά, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση ακόμα και αν δεν σε υποχρεώνει ο νόμος να τα έχεις. Ένα λίτρο λάδι μηχανής και ένα λίτρο αντιψυκτικό, καλό θα ήταν να υπάρχουν πάντα στο αυτοκίνητο. Ένα μπουκάλι πόσιμο νερό επίσης, είναι σίγουρο ότι δεν θα πάει χαμένο. Ακόμη, ένας γάντζος ρυμούλκησης και ένα ζευγάρι γάντια προστασίας πάνε την πρόληψη σε άλλο επίπεδο.
Όλα τα παραπάνω είναι αντικείμενα που θα χρειαστούν σε σπάνιες περιπτώσεις. Ωστόσο, επειδή ΌΤΑΝ τα χρειαστείς, η απουσία τους μπορεί να βάλει σε σοβαρό κίνδυνο ακόμα και τη ζωή σου, καλό θα ήταν να συμμορφωθείς και να φροντίσεις να τα προμηθευτείς άμεσα. Ακόμα και αν το πρόστιμο των 80 ευρώ δεν σου ακούγεται πολύ τρομακτικό. Γιατί η οδηγική ασφάλεια, δεν κοστολογείται.