Ηλεκτρικό, υβριδικό, βενζινοκίνητο. Τα υπέρ και κατά για να ξέρεις τι να διαλέξεις.

Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2024 από Autoduder
Electric car charging at home, Clean energy filling technology.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια στην αγορά αυτοκινήτου επικρατεί πανικός. Υβριδικά, ηλεκτρικά, βενζινοκίνητα, άπειρες προτάσεις και απόψεις. Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και η αγορά είναι πιο ρευστή από ποτέ. Εταιρείες που βγάζουν το ίδιο αυτοκίνητο σε όλες τις εκδοχές, και εκατοντάδες πληροφορίες που πιο πιθανό είναι να σε μπερδέψουν ακόμα περισσότερο, παρά να σε βοηθήσουν. Σήμερα, ο autoduder θα προσπαθήσει να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Ώρα να δούμε τα υπέρ και κατά της κάθε έκδοσης, ώστε να αποφασίσεις πιο εύκολα τι σου ταιριάζει.

 

Βενζινοκίνητα/Diesel.

Τα κλασσικά πατροπαράδοτα αυτοκίνητα, τα οποία με τα υπέρ και τα κατά τους ακόμα αποτελούν την πλειοψηφία των οχημάτων στους Ελληνικούς δρόμους. Μέσα στο 2022 τα βενζινοκίνητα αποτελούσαν το 45% του συνολικού στόλου και τα πετρελαιοκίνητα το 16%. Κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο, δηλαδή ορυκτά καύσιμα, και πλέον αρχίζουν να πέφτουν σε δυσμένεια καθώς παρά τα πλεονεκτήματά τους, έχουν και τρανταχτά μειονεκτήματα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους σε σχέση π.χ. με τα ηλεκτρικά, είναι η ευκολία ανεφοδιασμού. Σε κάθε γωνία υπάρχει βενζινάδικο, και μέσα σε 3 λεπτά το αυτοκίνητο έχει γεμίσει και είναι έτοιμο για ταξίδι. Και μιας και λέμε για ταξίδι, άλλο ένα υπέρ είναι η αυτονομία τους, καθώς τα περισσότερα πάνε από Αθήνα Θεσσαλονίκη με ένα γέμισμα.

Άλλο ένα πλεονέκτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί η τιμή τους, καθώς οι ατμοσφαιρικές εκδόσεις είναι πάντα οι φθηνότερες. Ωστόσο, αυτό αναιρείται μόλις πας στο βενζινάδικο και διαπιστώσεις ότι πρέπει να πουλήσεις το νεφρό σου για να φουλάρεις.

Εκτός από το κόστος καυσίμου που πλέον έχει ξεφύγει, το κυριότερο μειονέκτημα είναι οι ρύποι. Και πριν προλάβεις να πεις ότι δεν σε ενδιαφέρει το περιβάλλον, σκέψου ότι το επίπεδο ρύπων είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα τέλη κυκλοφορίας. Ετοιμάσου λοιπόν να ξεπαραδιαστείς, ενώ ο γείτονας σου με τα μηδενικά τέλη θα γελάει.

 

Ηλεκτρικά

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με 4 λέξεις, σίγουρα θα γράφαμε ‘’τα οχήματα του μέλλοντος’’. Το ηλεκτρικό όπως είναι προφανές κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, τροφοδοτούμενο από μια μπαταρία η οποία χρειάζεται φόρτιση στο σπίτι ή σε κάποιον σταθμό.

Τα ηλεκτρικά έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων αυτοκινήτων, όπως και (λίγες) χτυπητές αδυναμίες.  Το κυριότερο πλεονέκτημα των ηλεκτρικών οχημάτων είναι τα έξοδά τους. Δεν επηρεάζονται από το ράλι στις τιμές των καυσίμων καθώς λειτουργούν με ρεύμα. Επιπλέον, έχουν μηδενικούς ρύπους, άρα και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Ακόμη, δεν έχουν τέλος ταξινόμησης, ενώ η συντήρησή τους δεν είναι τόσο τακτική όσο του βενζινοκίνητου. Τέλος, είναι σχεδόν τελείως αθόρυβα!

Βέβαια στο θέμα φόρων κρατάμε μικρό καλάθι. Θυμόμαστε άλλωστε και τα αυτοκίνητα με υγραέριο που όταν ήταν λίγα είχαν μηδενική φορολογία, αλλά μόλις αυξήθηκε ο στόλος εμφανίστηκαν και οι ανάλογοι φόροι.

Οι αδυναμίες τους όπως είπαμε είναι λίγες, αλλά σημαντικές. Η κυριότερη είναι η τιμή τους, καθώς κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Ακόμη και με την κρατική επιδότηση, τα περισσότερα φαντάζουν άπιαστο όνειρο. Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι η τιμή της μπαταρίας. Αν και πολλοί δεν το σκέφτονται ακόμα, καθώς τα ηλεκτρικά είναι πολύ καινούργια, σε 8-10 χρόνια που θα έρθει η ώρα για αλλαγή της μπαταρίας, θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ. Ανάλογα με τις κιλοβατώρες μια μπαταρία μπορεί να κοστίσει από 5 ως και 15 χιλιάδες ευρώ!

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η αυτονομία τους. Η αυτονομία ενός μέσου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, δηλαδή η απόσταση που μπορεί να διανύσει με μια φόρτιση, παίζει ανάμεσα στα 250 και 300 χιλιόμετρα. Μάλιστα, αν χρησιμοποιείς air condition ή ο καιρός είναι πολύ ψυχρός, η αυτονομία πέφτει ακόμα περισσότερο. Αυτό κάνει την πραγματοποίηση ταξιδιού δύσκολη, καθώς δεν είναι εύκολο να ψάχνεις σημείο φόρτισης μέσα στις ερημιές. Ακόμα όμως και να βρεις, θα πρέπει να περιμένεις αρκετή ώρα να φορτίσει, ενώ το βενζινοκίνητο σε 2 λεπτά έχει φουλάρει.

 

Υβριδικά

Η πλέον αναπτυσσόμενη κατηγορία αυτοκινήτων είναι τα υβριδικά, των οποίων οι πωλήσεις αυξάνονται διαρκώς.  Πλέον στην Ευρώπη, 1 στα 3 νέα αυτοκίνητα που ταξινομούνται είναι υβριδικά. Η συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα συμβατικά και στα ηλεκτρικά. Στο υβριδικό συνυπάρχουν 2 κινητήρες, ένας ηλεκτρικός και ένας συμβατικός εσωτερικής καύσης, ο οποίος αναλαμβάνει δράση όταν αδειάζει η μπαταρία.

Είναι οικονομικά, καθώς έχουν πολύ χαμηλά τέλη και 50% επιδότηση στο τέλος ταξινόμησης. Δεν χρειάζονται την ποσότητα καυσίμου ενός βενζινοκίνητου, ενώ τα περισσότερα δεν θέλουν καν φόρτιση. Η μπαταρία γεμίζει απορροφώντας ενέργεια όταν πατάμε φρένο κατά την οδήγηση. Έχουν πολύ μεγάλη αυτονομία, καθώς μπορείς να τα φουλάρεις βενζίνη και σε συνδυασμό με τη μπαταρία να κάνεις πραγματικά μεγάλες διαδρομές.

Από την άλλη, η ύπαρξη 2 κινητήρων σημαίνει και συχνότερες επισκέψεις στο συνεργείο για συντήρηση. Ακόμη, οι κινητήρες αρκετές φορές είναι περιορισμένης ισχύς, κάνοντας τα υβριδικά πιο αδύναμα από τα συμβατικά. Η τιμή για την αγορά τους κινείται ανάμεσα στα βενζινοκίνητα και τα ηλεκτρικά, αλλά το κόστος για αλλαγή μπαταρίας είναι κι εδώ επώδυνο.

 

Εν κατακλείδι, βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες αλλαγές στην αγορά αυτοκινήτου. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα αυτοκίνητα στο δρόμο είναι βενζινοκίνητα, ωστόσο τα ποσοστά των υβριδικών με τα υπέρ και τα κατά τους διαρκώς αυξάνονται και κλείνουν την ψαλίδα. Από την άλλη, τα ηλεκτρικά έχουν περιοριστεί σε ένα μερίδιο της τάξης του 10% στις νέες ταξινομήσεις.

Η πιο ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι σύντομα τα υβριδικά θα βρεθούν στην κορυφή και θα κυριαρχήσουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Εφόσον όμως τα ηλεκτρικά καταφέρουν να ξεπεράσουν κάποια θεματάκια, δηλαδή να αυξήσουν την αυτονομία τους, να μειώσουν λίγο την τιμή τους και το χρόνο φόρτισης, δεν θα έχουν αντίπαλο. Θα ζήσουμε την εποχή των ήσυχων δρόμων με αθόρυβα αυτοκίνητα και καθόλου καυσαέριο. Μέχρι τότε παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στο πεδίο των κινητήρων υδρογόνου που βρίσκονται στα σκαριά.  Εσύ είσαι έτοιμος γι’ αυτή την αλλαγή, ή σε φοβίζει η τεχνολογία του μέλλοντος;