ΑΛΙΜΟΣ
Ο δήμος του Αλίμου και το Καλαμάκι που συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν, είναι ένας από τους αρχαίους των Αθηνών. Η ονομασία του βγαίνει από τη σύνθεση της λέξης λιμός, η οποία σημαίνει πείνα, και του α’ στερητικού. Η μετάφραση του νοήματος αυτών των δύο στα νέα Ελληνικά είναι «ο δήμος που διώχνει την πείνα».
Μία διαφορετική προσέγγιση, υποστηρίζει πως η ονομασία Άλιμος, προκύπτει από την ομηρική λέξη αλς, η οποία στα αρχαία ελληνικά σημαίνει, είτε θάλασσα, είτε κόκκος αλατιού, είτε αρμυρήθρα.
Η δεύτερη θεωρία, βασίζεται κυρίως στην παραθαλάσσια τοποθεσία του δήμου. Η περιοχή, συνορεύει με τους δήμους, του Φαλήρου, του Ελληνικού – Αργυρούπολης, του Αγίου Δημητρίου και της Ηλιούπολης. Επίσης, ο Άλιμος είναι προσβάσιμος, από τις βασικές αρτηρίες της Λεωφόρου Βουλιαγμένης καθώς και της Ποσειδώνος. Στο δήμο, οποίος καταλαμβάνει έκταση 7,5 τ. χλμ., κατοικούν μόνιμα πάνω από 41.720 άνθρωποι.
Πόλο έλξης πολλών, αποτελεί η Μαρίνα (λιμάνι) του Αλίμου, η οποία προσελκύει, τόσο άτομα σχετικά με το yachting, καθώς είναι λιμάνι σκαφών, όσο και λάτρεις του παραθαλάσσιου τοπίου και του φαγητού, εφόσον εκεί υπάρχουν διάφορα εστιατόρια και καφετέριες. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί το ότι η Μαρίνα Αλίμου, κατασκευάστηκε επί του καθεστώτος της Χούντας.
Οι μόνιμοι της περιοχής, είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις πολυάριθμες λεωφορειακές γραμμές, τις σειρές των τρόλεϊ, καθώς και τις σχετικά νεοσύστατες γραμμές του μετρό, τόσο του Αλίμου, όσο και των γειτονικών δήμων (Ελληνικό, Αργυρούπολη). Στα νότια προάστια –και όχι μόνο στον Άλιμο, υπάρχουν πολλά συνεργεία αυτοκινήτων τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτοκίνητα που χρειάζονται επισκευές και επιδιορθώσεις.
Τυπικές εργασίες είναι η αλλαγή λαδιών, φίλτρων λαδιού, αέρα και καμπίνας, η αλλαγή στα τακάκια και τα φρένα, στις αναρτήσεις και σε πολλά ακόμα.
Ιδρύθηκε το 1899 από τους Louis, Marcel και Fernand Renault με την επωνυμία Societe Renault Freres. Πρώτο μοντέλο ήταν το Renault Voiturette και κατασκευάστηκε το 1899. Η εταιρεία τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις για τις μηχανολογικές επιδόσεις των μοντέλων της και δημιούργησε το πρώτο αυτοκίνητο τύπου sedan, με τέσσερις πόρτες. Την ίδια περίοδο δημιούργησε και τον πρώτο υπερτροφοδότη (turbo) και ακολούθησε η κατοχύρωση της ιδέας από την εταιρεία.
Η επιχείρηση κατασκεύαζε οχήματα ταξί, λεωφορεία, όσο και επαγγελματικά επιβατικά. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου άλλαξε τις γραμμές παραγωγής της και επανήλθε στην παραγωγή οχημάτων ξανά το 1906. Λόγω εξωτερικών παραγόντων, όπως η πτώχευση της επίσης γαλλικής βιομηχανίας Citroen και η αγορά της από την Michelin, την χρονιά 1935, η Renault, αποτελούσε την μεγαλύτερη αυτόνομη βιομηχανία σε ολόκληρη την Γαλλία. Επιστρέφοντας αργά προς το σήμερα, το 1996, η εταιρία αποκτά νέα εργοστάσια στις περιοχές της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Τουρκίας, αυξάνοντας τον όγκο παραγωγής οχημάτων. Είναι σημαντικό να αναφερθούν ορισμένες από τις διακρίσεις που έχει δεχθεί η επιχείρηση σχετικά με την παραγωγή νέων μοντέλων, όπως το Renault Laguna, το 2001 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση, όπως και το μοντέλο Renault Modus, το 2004.
Σήμερα η Renault έχει στην κατοχή της το 44% των μετοχών της Nissan, δημιουργώντας έτσι μια συμμαχία, εν ονόματι Renault – Nissan Alliance. Επιπλέον, στην εταιρία Renault, ανήκουν οι επιχειρήσεις Samsung Motors (Renault Samsung Motors), Dacia και το 20% από την Volvo Trucks. Στην Ελλάδα, η εταιρία Renault, αντιπροσωπεύεται από πολλούς επιλεγμένους εισαγωγείς. Ορισμένα από τα μοντέλα τα οποία έχουν σημειώσει επιτυχία σχετικά με τις πωλήσεις, αλλά χαρακτηρίζονται και από θετικά σχόλια είναι τα Renault Clio, Renault Megane, Renault Senic, Renault Kagu, Renault Laguna, Renault Twingo κλπ.